Gruppen Kent bildades år 1990, men då under namnet Jones & Giftet. De ursprungliga medlemmarna var Joakim Berg, Martin Sköld, Markus Mustonen, Sami Sirviö och Thomas Berqvist. Som Jones & Giftet hade gruppen några mindre spelningar inom Sverige, mestadels i Stockholmsområdet. Bland annat spelade de på en inomhusfestival i Lindesberg, vilket var deras första spelning någonsin. Ett år efter att bandet bildats vann de rocktävlingen Cult 91. Detta skulle leda till att de fick flera spelningar, eftersom de upptäcktes av Magnus Nygren från skivbolaget EMI. Nygren fixade fler spelningar åt bandet, då han gillade deras demo.

Thomas Berqvist lämnade gruppen 1992, och ersattes av Martin Roos på keyboard. I samband med detta bytte bandet också namn till Havsänglar. Inte heller som Havsänglar skulle gruppen röna några större framgångar. De gjorde en del spelningar på lite större krogar, men slog aldrig igenom mer än lokalt. Kanske var det därför som samtliga medlemmar 1993 flyttade till Stockholm, och bandet återigen bytte namn. Denna gång valde de namnet Kent, ett namn som föreslagits av Bergs lillebror Adam.Kents bakgrund 1

Under mars året därefter, 1994, jobbade Kent med att spela in en demo med tio låtar. Inspelningen skedde under väldigt enkla förhållanden, men när den var klar skickade gruppen skivan till den dåvarande bandbokaren på Pet Sounds Bar, Peter Ejheden. Ejheden fick skivan i samma veva som han bytte jobb, från Pet Sounds Bar till skivbolaget BMG. På den vägen hittade demoskivan sin väg till BMG:s talangscout, Per Lindholm, som lyssnade på den i april samma år, och genast insåg gruppens potential. Under sommaren 1994 började således Kent spela in sitt debutalbum efter att ha skrivit på ett skivkontrakt med BMG.

Den första singeln från albumet släpptes 1995, När det blåser på månen, och den 15 mars det året släpptes deras första album, Kent. Vid den här tidpunkten lämnade Martin Roos bandet.

Efter det gick det bra för Kent. De vann en Grammis för ”bästa rockgrupp” 1996, och gav samma år ut sitt andra album, Verkligen, som låg högst upp på försäljningslistorna i flera veckor. Harry Mänti blev en ny medlem i bandet, som ersättare för Martin Roos, och sommaren efter att albumet släppts åkte Kent på en lång turné. Framgången var ett faktum.

 
 
 
 
sportpress