Efter att ha haft sitt genombrott under 1990-talet har Kent kunnat åtnjuta en lång och framgångsrik karriär, som inte har visat tecken på att stanna av under 2010-talet. Redan under decenniets första år meddelade gruppen att de befann sig i Montpellier, i Frankrike, för att spela in sitt tionde studiealbum, som fick namnet Jag är inte rädd för mörkret. Albumet första singel, ”999”, släpptes i mars 2012, och bara två dagar efter det släppte guppen en bonuslåt som inte skulle vara med på albumet. Den 24 april samma år höll bandet en presskonferens på Berns Salonger i Stockholm, och dagen efter släpptes albumet.

Sommaren 2012 ägnade bandet åt att turnera Norden runt. De spelade både på festivaler och på egna spelningar under juni, juli och augusti, och besökte Finland, Danmark, Norge och Sverige.

Året 2013 var mer sparsamt vad gäller livespelningar från Kent, då de bara gjorde en enda. Den skedde i samband med invigningen av Tele2 Arena i Johanneshov i Stockholm, den 24 augusti. Det var på den spelningen som Joakim Berg meddelade att bandet i december det året skulle påbörja inspelningen av ytterligare ett album. Det gjorde de också, den 2 december 2013, i Studio C på Conway Studios i Hollywood. Innan dess hade det också meddelats att bandet skulle skapa musiken till en ny, svensk tv-serie som ska gå i SVT och som heter ”Ettor och nollor”. Serien har premiär den 9 februari 2015.Kent idag 3

Det Hollywood-inspelade albumet fick namnet Tigerdrottningen, och det släpptes den 30 april 2014. Kent var under 2014 nominerade för en rad priser som ges ut av musiktidningen Gaffa, och vars vinnare röstas fram av tidningens läsare. Kent vann samtliga kategorier som de var nominerade i, vilka var Årets svenska pop (för Tigerdrottningen), Årets svenska album (också Tigerdrottningen), Årets svenska grupp och Årets svenska hit (”La belle epoque”). Kent har också nominerats till flera Grammispriser, bland annat Årets album (återigen Tigerdrottningen) och Årets rock. Grammisgalan kommer att äga rum den 25 februari, och då får vi se hur många av Grammisarna som Kent kammar hem.

Kent har sammanlagt sålt mer än 2,3 miljoner album, och har etablerat sig som en av Skandinaviens mest framgångsrika grupper. De ges ofta epitetet ”Sveriges största rockband”, vilket många anser är välförtjänt.

 
 
 
 
sportpress