Joakim Berg har gjort sig känd som en av Sveriges mest enigmatiska artister. Trots att han leder ett omåttligt populärt band – Kent – är han nog en gåta för det svenska folket. Han gör sällan intervjuer och skulle aldrig kunna tänka sig att sätta sig i en tv-soffa för att bli intervjuad i en talkshow. Ändå har han lyckats bli extremt populär i vissa kretsar av musikfans och han fortsätter att fascinera människor med sin mystiska framtoning. Huruvida hans karriär kommer att ta en riktning åt det breda och folkliga är svårt att förutse, men eftersom Kent har lyckats med konststycket att vara kritikerrosade utan att vara elitistiska är det inte en omöjlig utveckling.

 

Joakim Bergs relation till kritiker har annars varit ansträngd emellanåt. Vissa har kritiserat honom för att Kent är alltför smala och svåra för en bred publik. Andra har kritiserat Joakim Bergs uttalade politiska budskap som kom till tals i bland annat låten Belle Epoque. Det går ändå inte att säga att Joakim Berg är missförstådd med tanke på att Aftonbladet, som delar ut priset, har gett bandet Kent otroliga 11 Rockbjörnar. Det är inte den enda fina utmärkelsen som Berg har fått. 2014 fick han ta emot ett hederspris av självaste kungen. Motiveringen var att Berg har stått för exceptionella bidrag till den svenska musikskatten och det kan få säga emot.Joakim Berg 1

 

Berg har alltid varit tydlig och stolt över att han, liksom bandet i övrigt, kommer ifrån Eskilstuna, och det märks på ett stort antal referenser i bandets låtar. Däremot var det ett bra tag sedan som Berg bodde i staden. Han flyttade därifrån 1993 när han var 23 år och det var av just musikmässiga skäl. Kent började få ögonen på sig tack vare sina starka låtar och Berg ansåg att Stockholm skulle bli en bättre plats att utveckla bandet på. Det har visat sig vara en korrekt gissning och numera bor alla Kents medlemmar i staden.

 

Stockholm är också staden som Kent förlägger flest av sina spelningar till. Även om bandet ofta turnerar runt i landet är det huvudstaden som de oftast återkommer till det. En anledning till det är förstås att nöjeslivet är större än på andra platser.

 
 
 
 
sportpress